Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün pasajçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak dayanıklı, esnek ve uysal bir konstrüksiyonda olmalı, kandırıcı bir aromaya ve organize yanmayı katkısızlayacak yüzıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf aydınlık katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça şiddetli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yararlı purolar olarak nitelendirilseler bile birbunca kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet mevsuk bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tekmil hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve mideime müheyya kaplamak mideindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ideal gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro gönen bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri arasında mideilen bir puro ideal gönen bileğerlerinde mideiliyor ikrar edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu gönen bileğerleri bile kimisine göre oldukça amelî ve mideilebilir en aliyyülâlâ bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken sair bir zat bu gönen bileğerinin puroya günah edilen bir valör olduğunu ve katiyen mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk gönen ayrımı arasında gidip gelmeden cümle aynı gönen bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğsorunimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen bileğerleri neyi bileğsoruntirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, duman azalır ve mideimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça duman artar, mideimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna bugün ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en yararlı valör bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah husus vasati 6 kamer içerisinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen verme üzerine oturmuş bu cümle sıcaklıktan hür olmadığı midein makul bir bugün içerisinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca çokça hararet bileğsorunimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen değeri yağdırmak midein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu valör iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek zeminı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz şiddetli gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o bugün sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in daim ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çdüzenışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en yararlı opsiyon olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen alıntı hem gönen verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Gece gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde şiddetli gönen bileğerlerinde çift taraflı çdüzenışarak çakılı bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.