Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün pasajçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak bozulmamış, esnek ve ötümlü bir strüktürda olmalı, balkı bir aromaya ve intizamlı yanmayı esenlayacak tarafıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf nezih ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı şiddetli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en esen purolar olarak nitelendirilseler bile birsonsuz spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en ilgi etmesi gerekilen şey namuslu bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet namuslu bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada dilsiz maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. cümle muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve muhtevaime amade izlemek muhtevaindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ideal rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro rutubet bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri arasında muhtevailen bir puro ideal rutubet bileğerlerinde muhtevailiyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasta bu rutubet bileğerleri bile kimisine bakılırsa gayet müsait ve muhtevailebilir en oflaz bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken diğer bir koca bu rutubet bileğerinin puroya yazık edilen bir porte olduğunu ve asla muhtevailmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk rutubet nüansı arasında gidip gelmeden bilcümle aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğustalıkimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet bileğerleri neyi bileğustalıktirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, tütün azalır ve muhtevaimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça tütün artar, muhtevaimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna mevsim ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en esen porte bu ve bu bileğerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah şey ortalama 6 kamer içerisinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 rutubet tevdi üzerine müesses bu düzen sıcaklıktan müstakil olmadığı muhtevain mukannen bir mevsim içerisinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor süresince rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca okkalı suhunet bileğustalıkimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet kıymeti tedarik etmek muhtevain tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu porte iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek platformı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz şiddetli rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o mevsim diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in sürekli ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen rutubet kıymeti gelmesi iile alay malay yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek muhtevain en esen yöntem olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet transfer hem rutubet tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Akşam gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde şiddetli rutubet bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak çakılı bir rutubet kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.