Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün taneçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak ciddi, esnek ve hafif bir konstrüksiyonda olmalı, kandırıcı bir aromaya ve mazbut yanmayı katkısızlayacak cepheıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf kılıklı katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince etkili oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler bile birbunca bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en dikkat etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer çın bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız lezzet yada lezzet maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tam saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve muhtevaime hazır başlamak muhtevaindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında muhtevailen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde muhtevailiyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine bakarak gayet oranlı ve muhtevailebilir en kâmil bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken özge bir eş bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir kadir bulunduğunu ve katiyen muhtevailmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden kamu aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmeseleimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem bileğerleri neyi bileğmeseletirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, kötü azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, muhtevaimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna gün ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size sima en uygun kadir bu ve bu bileğerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah molekül yaklaşık 6 kamer içerisinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem verme üzerine müesses bu dizge sıcaklıktan müstakil olmadığı muhtevain belli başlı bir gün içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca lüks sıcaklık bileğmeseleimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti sağlamak muhtevain tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kadir iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz etkili nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o gün özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daim ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çallıkışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek muhtevain en uygun opsiyon olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem transfer hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Tün gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde etkili nem bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak mıhlı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.